Morotssoppa
5 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
kajennpeppar eller sweet chilisås
salt och svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde (15 %)
150 g skalade räkor eller:
400 g räkor med skal
1 kruka färsk koriander (eller gräslök)
Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna. Tillsätt vatten och buljong. Låt sjuda under lock tills morötterna mjuknat, ca 20 minuter.
Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. Tillsätt försiktigt kajennpeppar eller sweet chili till önskad hetta. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i någon minut. Servera soppan toppad med räkor och färsk koriander. Bjud ett grovt bröd och en sallad till soppan.